Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vízállások képes leírás - Időjárás.tlap.hu
részletek »

Vízállások - Időjárás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: idojaras.tlap.hu » Vízállások
Keresés
Találatok száma - 5 db
A Balaton vízállása

A Balaton vízállása

A Balaton vízállása, szabályozási szintek. A Balaton vízállása egészen kis tartományban mozog. A legalacsonyabb vízállás és a legmagasabb vízállás között átlagos vízállások esetén is csak 40-50 cm különbség van, szélsőséges esetekben is maximálisan 1 m szintkülönbség van a legkisebb és a legmagasabb vízállás között. A parti véd művek és a partfalak magassága is ehhez a kis szintkülönbséghez alkalmazkodik, igen alacsony vízállásnál a déli parti strandok nagy részéről eltűnik a víz, magas vízállás esetén pedig a hullámzás kiöntést okozhat (főként a déli parton), valamint a kikötők egyes részei és mólókon lévő közlekedő utak víz alá kerülhetnek. Balaton vízállásásnak meghatározása. A Balaton vízállását jelenleg Balatonakali és Tihanyrév észlelőállomásra telepített automatikus vízállásmérő berendezések huszonnégy órás - óránként rögzített - adatsorai alapján készítik. Minden reggel az előző 24 óra adatsorainak átlagából kerül meghatározásra az aznapra érvényes balatoni vízállás, ami nem egy konkrétan leolvasott érték, hanem számított, "simított", a napi ingadozást figyelme nem vevő adatsor. Korábban a számított vízállást hét balatoni vízmérce adatai alapján készítetteké, de a folyamatos kutatások eredményei azt mutatták ki, hogy hét mércéről számított vízállás értékekkel leginkább a Balatonakali és Tihanyrév állomásokon észlelt adatokból számított értékek egyeznek. A tónál talá

Aktuális vízállás

Aktuális vízállás

2004 közepétől kezdve megteremtődtek a feltételei a vízügyi ágazat informatikai rendszerének egységes, országos szintű üzemeltetésére, illetve az országos szintű fejlesztések koordinálására. Az ágazat központi informatikai feladatait az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) látja el, melynek egyik része a 2007. április 1-ével megalakult Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) szervezeti egysége, a 2007. május 1. óta működő Adattári és Infrastruktúra Önálló Osztály. Az OVISZ másik része az OSYS Kft. Az OVISZ a VKKI Alapító Okiratában, illetve a 178/1998. Korm.r. 4. §-ban (VIZIR) meghatározott informatikai feladatokat látja el. Az Alapító Okirat az alábbiakat írja elő: 3.6 Országos vízügyi informatikai szolgálattal kapcsolatos feladatok körében: 3.6.1 gondoskodik az országos vízügyi informatikai és hírközlési rendszerek folyamatos és biztonságos üzemeltetéséről, biztosítja e rendszerek szolgáltatásainak elérhetőségét az ágazat szereplői számára; 3.6.2 koordinálja a rendszerek fejlesztésével kapcsolatos feladatokat; 3.6.3 ellátja a Települési Szennyvíz információs Rendszer (TESZIR), valamint a hozzá kapcsolódó térinformatikai rendszer és szakmai honlap üzemeltetési és fejlesztési feladatait A feladatok az OVISZ két egysége között az alábbiak szerint oszlanak meg.

Duna Vízállása

Duna Vízállása

A Duna jelenlegi vízállása. A vízmérce 0 pontját a meghatározásakor eddig mért legkisebb vízálláshoz határozzák meg, és ehhez viszonyítva centiméterben adják meg. A 0 pont meghatározása után a folyómeder jelentősen átalakulhat, például meder mélyülés, aminek következménye, hogy a korábban meghatározott 0 pont alatt is lehetnek vízállások. Lehetőség lenne az 0 pont újbóli megállapítása, aminek hatására az adott felszíni víz korábbi adatsorát át kellene számolni, ami idő és költségigényes eljárás. A vízmércék 0 pontját a Tiszán 1842. évi, a Dunán 1834. évi, a Rábán 1875. évi kisvízszint magasságához adták meg. A módosítások elkerülésnek érdekében vezették be a 0" pont alatti vízállásoknál a negatív előjelet. Az adott vízmérce 0" pontját a tengerszint feletti magasság értékével is rögzítik. A Dunán, Budapesten a Vigadó térnél elhelyezett vízmérce 0 pontja 94,98 mBf, vagyis a Balti-tenger (kronstadti) közepes vízszintjéhez viszonyított tengerszint feletti magasság. A Tisza szolnoki vízmércéjének magasságértéke 78,78 mBf.

Tavak vízállásai

Tavak vízállásai

Magyarországi tavak vízállásai. Fertőrákos, Agárd, Siófok, Balatonakali távj., Tihany Rév távj, Balaton átlag. Hazánkban az első vízmércéket a 18. században állították fel. A vízállások feljegyzését a Dunán már 1823-ban Pozsonyban és Budán, 1830-ban Komáromban kezdték el. A Tisza első mércéjét Szegeden állították fel 1833-ban. A 19. század közepén Magyarországon már 57 vízmérce szolgáltatta az adatokat. Ma már több mint 300 mérőhely szolgálata adatokat a hazai vízállásokról, de ennél sűrűbb a hálózat, mert ide lehet sorolni az árvízi és üzemi vízmércéket is.

Vízügyi honlap

Vízügyi honlap

Magyarországi tavak, folyók, vízállásai, vízhőmérsékletei, hírek, letölthető tartalmakkal. A Kormány által kijelölt vízügyi igazgatási szervként: fenntartja az állam kizárólagos tulajdonában lévő védműveket (árvízvédelmi fővédvonalak, vízkárelhárítási célú tározók, belvízvédelmi főművek) és fejleszti azokat, ellátja a távlati ivóvízbázisok védelmével kapcsolatos fenntartói, az üzemelő vízbázisok védelmével kapcsolatos, a vízrajzi tevékenységgel kapcsolatos, a környezeti monitoring keretébe nem tartozó, a vízkárelhárítással, környezeti és vízminőségi kárelhárítással kapcsolatos feladatokat...

Tuti menü