Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Vízállások képes leírás - Időjárás.tlap.hu
részletek »

Vízállások - Időjárás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: idojaras.tlap.hu » Vízállások
Keresés
Találatok száma - 8 db
A Balaton vízállása

A Balaton vízállása

A Balaton vízállása, szabályozási szintek. A Balaton vízállása egészen kis tartományban mozog. A legalacsonyabb vízállás és a legmagasabb vízállás között átlagos vízállások esetén is csak 40-50 cm különbség van, szélsőséges esetekben is maximálisan 1 m szintkülönbség van a legkisebb és a legmagasabb vízállás között. A parti véd művek és a partfalak magassága is ehhez a kis szintkülönbséghez alkalmazkodik, igen alacsony vízállásnál a déli parti strandok nagy részéről eltűnik a víz, magas vízállás esetén pedig a hullámzás kiöntést okozhat (főként a déli parton), valamint a kikötők egyes részei és mólókon lévő közlekedő utak víz alá kerülhetnek. Balaton vízállásásnak meghatározása. A Balaton vízállását jelenleg Balatonakali és Tihanyrév észlelőállomásra telepített automatikus vízállásmérő berendezések huszonnégy órás - óránként rögzített - adatsorai alapján készítik. Minden reggel az előző 24 óra adatsorainak átlagából kerül meghatározásra az aznapra érvényes balatoni vízállás, ami nem egy konkrétan leolvasott érték, hanem számított, "simított", a napi ingadozást figyelme nem vevő adatsor. Korábban a számított vízállást hét balatoni vízmérce adatai alapján készítetteké, de a folyamatos kutatások eredményei azt mutatták ki, hogy hét mércéről számított vízállás értékekkel leginkább a Balatonakali és Tihanyrév állomásokon észlelt adatokból számított értékek egyeznek. A tónál talá

Aktuális vízállás

Aktuális vízállás

2004 közepétől kezdve megteremtődtek a feltételei a vízügyi ágazat informatikai rendszerének egységes, országos szintű üzemeltetésére, illetve az országos szintű fejlesztések koordinálására. Az ágazat központi informatikai feladatait az Országos Vízügyi Informatikai Szolgálat (OVISZ) látja el, melynek egyik része a 2007. április 1-ével megalakult Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) szervezeti egysége, a 2007. május 1. óta működő Adattári és Infrastruktúra Önálló Osztály. Az OVISZ másik része az OSYS Kft. Az OVISZ a VKKI Alapító Okiratában, illetve a 178/1998. Korm.r. 4. §-ban (VIZIR) meghatározott informatikai feladatokat látja el. Az Alapító Okirat az alábbiakat írja elő: 3.6 Országos vízügyi informatikai szolgálattal kapcsolatos feladatok körében: 3.6.1 gondoskodik az országos vízügyi informatikai és hírközlési rendszerek folyamatos és biztonságos üzemeltetéséről, biztosítja e rendszerek szolgáltatásainak elérhetőségét az ágazat szereplői számára; 3.6.2 koordinálja a rendszerek fejlesztésével kapcsolatos feladatokat; 3.6.3 ellátja a Települési Szennyvíz információs Rendszer (TESZIR), valamint a hozzá kapcsolódó térinformatikai rendszer és szakmai honlap üzemeltetési és fejlesztési feladatait A feladatok az OVISZ két egysége között az alábbiak szerint oszlanak meg.

Balatoni vízállási görbék

Balatoni vízállási görbék

A vízállás a föld felszínén levő állóvizek (tavak, tengerek) és vízfolyások (patakok, folyók folyamok) vízmagassága, amely időszakos változásának mérésére a vízmérce szolgál. A vízmércén az adott felszíni víz áradását és apadását - a vízjárását - lehet nyomon követni. A vízmércén leolvasott magasság érték az adott felszíni víz mindenkori magassága.

Időjárás magazin hírek
A Föld leghidegebb hőmérsékletét mérték a kelet-antarktiszi fennsíkon
A Föld leghidegebb hőmérsékletét... A mínusz 100 Celsius-fok közelébe is zuhanhat a hőmérséklet az antarktiszi jégtakaró fennsíkjának kicsiny völgyeiben, teknőiben - állapították meg az amerikai Nemzeti Hó-és Jégadatközpont tudósai (NSIDC) a Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban. Az amerikai kutatók 2013-ban az előző 32 évben a globális földfelszíni...
Rekordmértékben emelkedett a globális hőmérséklet 2014-2016-ban
Rekordmértékben emelkedett a globális... Rekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet 2014 és 2016...
Juhász Árpád: a globális felmelegedés következtében a szélsőséges időjárási jelenségek fel fognak erősödni
Juhász Árpád: a globális felmelegedés... A globális felmelegedés következtében a szélsőséges időjárási jelenségek fel...
Duna Vízállása

Duna Vízállása

A Duna jelenlegi vízállása. A vízmérce 0 pontját a meghatározásakor eddig mért legkisebb vízálláshoz határozzák meg, és ehhez viszonyítva centiméterben adják meg. A 0 pont meghatározása után a folyómeder jelentősen átalakulhat, például meder mélyülés, aminek következménye, hogy a korábban meghatározott 0 pont alatt is lehetnek vízállások. Lehetőség lenne az 0 pont újbóli megállapítása, aminek hatására az adott felszíni víz korábbi adatsorát át kellene számolni, ami idő és költségigényes eljárás. A vízmércék 0 pontját a Tiszán 1842. évi, a Dunán 1834. évi, a Rábán 1875. évi kisvízszint magasságához adták meg. A módosítások elkerülésnek érdekében vezették be a 0" pont alatti vízállásoknál a negatív előjelet. Az adott vízmérce 0" pontját a tengerszint feletti magasság értékével is rögzítik. A Dunán, Budapesten a Vigadó térnél elhelyezett vízmérce 0 pontja 94,98 mBf, vagyis a Balti-tenger (kronstadti) közepes vízszintjéhez viszonyított tengerszint feletti magasság. A Tisza szolnoki vízmércéjének magasságértéke 78,78 mBf.

Szlovén és Szlovák vízállások

Szlovén és Szlovák vízállások

Szlovénia és Szlovákia aktuális vízállásai: Vízfolyásokban, tavakban gazdag. A Triglav lábánál ered a Száva, s mellékfolyók vizével gyarapodva szeli át. A nyugati határvidék bővizű folyója a Soča (Isonzó), Olaszországban ömlik az Adriai-tengerbe. Az Alpok lábánál jégkori végmorénák mögött festői tavak, magashegységekben apró jég vájta tavak, tengerszemek alakultak ki.

Tavak vízállásai

Tavak vízállásai

Magyarországi tavak vízállásai. Fertőrákos, Agárd, Siófok, Balatonakali távj., Tihany Rév távj, Balaton átlag. Hazánkban az első vízmércéket a 18. században állították fel. A vízállások feljegyzését a Dunán már 1823-ban Pozsonyban és Budán, 1830-ban Komáromban kezdték el. A Tisza első mércéjét Szegeden állították fel 1833-ban. A 19. század közepén Magyarországon már 57 vízmérce szolgáltatta az adatokat. Ma már több mint 300 mérőhely szolgálata adatokat a hazai vízállásokról, de ennél sűrűbb a hálózat, mert ide lehet sorolni az árvízi és üzemi vízmércéket is.

Tisza vízállása

Tisza vízállása

Tisza jelenlegi vízállása. Minden nap a Magyar Rádió Petőfi adóján vízállásjelentést sugároznak, amely a következő adatokra terjed ki: 1. a vízállás cm-ben és %-ban, 2. a víz hőmérséklete, 3. a vízfolyás tendenciája, 4. a hajózásra vonatkozó adatok. - A vízállás cm-ben a vízmércén történő leolvasás, a vízállás %-ban az eddigi legnagyobb és legkisebb vízállás (cm) értékek különbségével, ((ez a 100 százalék)) kell elosztani az aktuális vízállás és az eddigi legkisebb vízállás (cm) különbéget és szorozni százzal. Tehát ha eléri a legnagyobb eddigi értéket a vízállás (cm), akkor az száz százalék. Ha meghaladja, akkor lehet 110 százalék is, de legközelebb ugyanez már a száz százalék lesz. Ezért a vízállás cm-ben egy állandó érték, míg százalékban dinamikusan változik.

Vízügyi honlap

Vízügyi honlap

Magyarországi tavak, folyók, vízállásai, vízhőmérsékletei, hírek, letölthető tartalmakkal. A Kormány által kijelölt vízügyi igazgatási szervként: fenntartja az állam kizárólagos tulajdonában lévő védműveket (árvízvédelmi fővédvonalak, vízkárelhárítási célú tározók, belvízvédelmi főművek) és fejleszti azokat, ellátja a távlati ivóvízbázisok védelmével kapcsolatos fenntartói, az üzemelő vízbázisok védelmével kapcsolatos, a vízrajzi tevékenységgel kapcsolatos, a környezeti monitoring keretébe nem tartozó, a vízkárelhárítással, környezeti és vízminőségi kárelhárítással kapcsolatos feladatokat...

Tuti menü