Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
UV sugárzás és a napozás képes leírás - Időjárás.tlap.hu
részletek »

UV sugárzás és a napozás - Időjárás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: idojaras.tlap.hu » UV sugárzás és a napozás
Keresés
Találatok száma - 12 db
5 dolog, amit ne kövess el napozás alatt!

5 dolog, amit ne kövess el napozás alatt!

Szeretnél hatékonyan védekezni az erős napsugárzás és az UV-sugarak ellen? Akkor a megfelelő faktorszámú kencék használatán kívül be kell tartanod a napfürdőzés egyéb szabályait is! Lássuk, hogyan készülj profin a napfürdőzésre!

A biztonságos napozás

A biztonságos napozás

Cikkek, hírek egészségről-betegségről, tudományos újdonságok, információk az egészségügy minden területéről. Életmód, lélek, szépség, táplálkozás, gyógyszer, diéta, sport: Patika Magazin. A biztonságos napozás: Minden évben újabb és újabb, egyre nagyobb védelmet nyújtó napozószerekkel rukkol elő az ipar, ön napozáskor mégsem érezheti magát teljes biztonságban. Viszonylag keveset tartózkodjon a napon, annál többet az árnyékban, válassza ki és alkalmazza ésszerűen a napozószereket - ez a biztonságos barnulás titka! Mottó: Mértékletesen napozzon! A napsütés pozitív hatást gyakorol a lelkiállapotra. IGAZ Ezt az állítást minden orvos megerősítheti. Főként a szem recehártyája által érzékelt fény az, amely - a kedélyállapot hormonjának (melatonin) szabályozása révén - erőteljesen javítja a kedélyállapotot, és feltölti az embert energiával. A hosszú ideig tartó és ismételt napozás öregíti a bőrt. IGAZ Néhány évvel ezelőtt az egyik nagy francia kozmetikai cég közzétette egyik kutatása eredményét, melynek során összehasonlították a test egyes részeinek fiziológiai állapotát aszerint, hogy kitették-e azokat a napsugárzás hatásainak vagy sem.

A napozás abc-je

A napozás abc-je

Az UV sugárzás hatása bőrre: 1. Barna szín alakul ki - direkt pigmentáció - a már meglévő melanin megbarnulása (rövid idő alatt kialakuló szürkésbarna szín, mely könnyen kopik) - indirekt pigmentáció a melanocytákban 24-48 óra alatt új melanin képződik- a bőrben megnő a melanin mennyisége. A sejtmagokat sötét védőréteg fedi. 2. Szaruréteg megvastagodik 3. Urokaninsav - az izzadságban lévő természetes fényvédő anyag, amely a 260-275 nm közötti sugarakat nyeli el - termelés növekszik. 4. A bőr biokémiai fényvédő faktorának növekszik - a pigmentáció 10 szeresére, a szaruréteg megvastagodása 4 szeresére növeli a bőr ellenálló képességét.

Időjárás magazin hírek
A Föld leghidegebb hőmérsékletét mérték a kelet-antarktiszi fennsíkon
A Föld leghidegebb hőmérsékletét... A mínusz 100 Celsius-fok közelébe is zuhanhat a hőmérséklet az antarktiszi jégtakaró fennsíkjának kicsiny völgyeiben, teknőiben - állapították meg az amerikai Nemzeti Hó-és Jégadatközpont tudósai (NSIDC) a Geophysical Research Letters tudományos folyóiratban ismertetett tanulmányukban. Az amerikai kutatók 2013-ban az előző 32 évben a globális földfelszíni...
Rekordmértékben emelkedett a globális hőmérséklet 2014-2016-ban
Rekordmértékben emelkedett a globális... Rekordmértékben emelkedett a globális földfelszíni hőmérséklet 2014 és 2016...
Juhász Árpád: a globális felmelegedés következtében a szélsőséges időjárási jelenségek fel fognak erősödni
Juhász Árpád: a globális felmelegedés... A globális felmelegedés következtében a szélsőséges időjárási jelenségek fel...
A napozás árnyékos oldala

A napozás árnyékos oldala

A fájdalmas leégésen túl a tűző napon szerzett barnaság később jelentkező bőrbántalmakat, idő előtti bőröregedést, ráncosodást, sőt bőrrákot is okozhat. Különösen veszélyes a hirtelen barnulás. A szolárium vagy napágy egy olyan elektromos berendezés, amely ultraibolya sugárzás által (általában kb. 95 százalékban UV-A és kb. 5 százalékban UV-B, a sugárzás spektruma ~ 295 - 400 nm) a bőr kozmetikai célú barnulását idézi elő. A szolárium berendezések UV-fénycsövekkel működnek, melyeknek belső felületét fénypor-keverékkel vonják be egy meghatározott UV spektrumban történő sugárzás átengedésére.

Az UV-B sugárzás veszélyei

Az UV-B sugárzás veszélyei

A bőrgyógyászok feltételezése szerint évente 5400 új bőrdaganatos megbetegedés keletkezik Magyarországon, s ezek jelentős részéért a káros UV-sugárzás tehető felelőssé - mondta a távirati irodának az Országos Környezetegészségügyi Intézet igazgatóhelyettes főorvosa.

az UV-sugárzás szemre gyakorolt hatásai

az UV-sugárzás szemre gyakorolt hatásai

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy a leégés a bőr korai elöregedéséhez, végül bőrrákhoz vezethet. Azzal azonban már kevésbé, hogy az erős napsugárzás ugyancsak károsíthatja a szemet. A napszemüveg ma már nem divathóbort, hanem létfontosságú, mert megvédi a szemet a nap ultraibolya (UV) sugárzásától. A nagy mennyiségű UV-sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, és a látás romlásához vezetnek. Rövid- és hosszú távú károsítás következtében kötő- és szaruhártya gyulladás, kúszóhályog (pterygium), szürkehályog, a retina elfajulása illetve a szem környéki bőr rosszindulatú elváltozásai jöhetnek létre. Gyermekek és fiatalok különösen veszélyeztetettek. Ezért a szülőknek ügyelni kell arra, hogy gyermekeik is viseljenek napszemüveget ott, ahol erős UV-sugárzásnak vannak kitéve; például a strandon, vízben és havas tájon. Utóbbi esetben a visszaverődés fokozott veszélyt jelent.

Napozás

Napozás

Úton-útfélen téma a biztonságos napozás mikéntje. Ennek ellenére, még mindig gyakran tapasztalható, hogy védtelenül, vagy nem kellő odafigyeléssel járunk el napozás közben. Élvezzük a nyarat és a napsütést, de tegyük ezt okosan és mértékkel.. Napfény, strand, jó hangulat! Ki ne szeretné élvezni mindhármat? Még a legtökéletesebb hangulat és társaság mellett se feledkezzünk meg azonban a napozás árnyoldaláról, az egészségügyi következményekről. A túlzott napozás ugyanis - a leégés kellemetlenségén túlmenően - a bőr idő előtti öregedéséhez vezet, és visszafordíthatatlan elváltozásokat, sérüléseket, vagy akár bőrrákot is okozhat. Íme néhány tipp, mit tehetünk magunk és családtagjaink, főként a gyermekeink védelme érdekében..

Napozás helyesen

Napozás helyesen

A nyár a napozás, a strandolás, a strandon lebarnulás, majd a nyaralás végeztével az azzal való dicsekvés ideje. De napozni csakis helyesen szabad, vigyázva a leégéssel, és odafigyelve bőrünk épségére. Álljon itt minden napimádónak 12+1 tipp arra, hogy miként is hódolhatnak napozási szenvedélyüknek anélkül, hogy a nyaralásról csakis a hámló, fájó, vörös bőrre tudnánk asszociálni!

Nyár gyerekekkel, fontos nyári napozási óvintézkedések

Nyár gyerekekkel, fontos nyári napozási óvintézkedések

Nyakunkon a nyár, itt a jó idő! A kicsi gyerekekkel sokkal több időt töltünk a szabadban az óvodában is és otthon is. A gyerekek lételeme; a mozgás, ezért mikor szép idő van, természetes, hogy a szabadidőnket kint töltjük velük; előkerülnek a kiskerékpárok, rollerek, a kerti hinta, a homokozó játékok és sok más kinti játékszer. Gyakrabban mehetnek játszótérre, sétákra, kirándulásokra az oviból és a szülőkkel is. A testi fejlődéshez elengedhetetlen a napfény, a levegő, a víz- a kisgyerekek szervezete igényli is ezeket az elemeket és fizikális erőnlétük, immunképességük erősödése jelzi meglétüket. Amennyire fontos, hogy minél többet legyenek és mozogjanak szabadban, annyira lényeges az óvatosság is!

Hirdetés
Ultraibolya sugárzás

Ultraibolya sugárzás

* UV-A (315-400 nm): jótékony hatású az emberi szervezetre, mert elősegíti a csontképződést és a barnulást. Hiányában angolkór lép fel. Ugyanakkor a többi UV-sugárzáshoz hasonlóan károsítja a kollagénrostokat, hozzájárulva így a bőr öregedéséhez. Roncsolja a bőrben levő A-vitamint is. Korábban kevéssé veszélyesnek tartották, de közvetve képes károsítani a DNS-t, így a bőrrák kialakulásában is szerepet játszhat. * UV-B (280-315 nm): normális esetben elnyeli a Föld ózonrétege. Közvetlenül károsítja a DNS-t (a DNS molekulát gerjeszti, melynek hatására a molekula kémiai kötései átrendeződnek, a szomszédos timin bázisok dimerizálódnak), így bőrrákot okozhat. Az erős napsugárzás a szemet is károsíthatja. * UV-C (200-280 nm): teljesen elnyeli a földi légkör, csak az űrbe kilépő embereknek kell az UV-C-re védelmet biztosítani.

UV-B és hőstressz térkép

UV-B és hőstressz térkép

UV - B sugárzási index: a D - vitaminképzés szempontjából előnyös, azonban az erős UV sugárzás napégést és bőrrákot okozhat. Napozásnál nagyon fontos a fokozatosság betartása, ill. a déli órákban egyáltalán ne tartózkodjunk napon. Legalacsonyabb --> 2.3 UVB -->gyenge Átlagos --> 7.3 UVB--> nagyon erős Legmagasabb --> 7.8 UVB --> nagyon erős Az UV-B sugárzás index (1-10) OMSZ által előrejelzett értékeit naponta frissítjük. 7 napos időjárás előrejelzés és élő időjárás térképek, látogatóink aktív részvételével készítve.

UVB sugárzás előrejelzés

UVB sugárzás előrejelzés

UV-B sugárzás holnapi előrejelzése. Ultraviola, ultraibolya (néha ibolyántúli) fény, röviden: UV, a látható fénynél rövidebb, de a röntgensugárzásnál hosszabb hullámhosszú elektromágneses sugárzás. Hullámhossztartománya 200-400 nanométer, ami a látható és a röntgen­sugárzás tartománya (0,01-100 nm) közé esik.

Tuti menü