Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A felhők megismerése a meteorológiai világnap idei témája, mivel fontos szerepet játszanak a Föld energiamérlegében, az időjárás és az éghajlat alakulásában - mondta az Országos Meteorológiai - Időjárás magazin
részletek »

A felhők megismerése a meteorológiai világnap idei témája

Az magazinban a napi idojaras elorejelzes mellet a meteorologia fobb fogalmairol es az idojaras-jelensegekrol olvashattok.
Időjárás magazin
Itt vagy: Időjárás magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A felhők megismerése a meteorológiai világnap idei témája
A felhők megismerése a meteorológiai világnap idei témája
A felhők megismerése a meteorológiai világnap idei témája, mivel fontos szerepet játszanak a Föld energiamérlegében, az időjárás és az éghajlat alakulásában - mondta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnöke csütörtökön Budapesten.
Radics Kornélia a világnapon rendezett ünnepségen arról beszélt, hogy a felhők nélkülözhetetlenek az időjárási helyzetek előrejelzéséhez, az éghajlatváltozás modellezéséhez és a rendelkezésre álló vízkészletek becsléséhez.

Beszámolt arról, hogy a világnap alkalmából a Meteorológiai Világszervezet létrehozta egy először a 19. században megjelent Nemzetközi Felhőatlasznak az internetes változatát, az OMSZ honlapján megújultak az előrejelzések, valamint megjelentettek a felhőkről egy könyvet, amely egyszerűen, érthetően ad válaszokat az ezekkel kapcsolatos kérdésekre.

A szervezet elnöke szólt arról is, hogy Magyarországon háromszáz évvel ezelőtt, 1717. július 1-jén Sopronban kezdődött meg az első műszeres rendszeres meteorológiai mérés. Jelenleg országszerte több mint 250 állomás éves szinten több mint 45 millió adatot szolgáltat az időjárási helyzetről.
Hirdetés

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára köszöntőjében úgy fogalmazott, "az ezerarcú felhők évezredek óta fogva tartják a tudományos gondolkodást", a felhőfizika eredményei pedig világosan megmutatják, milyen alapvető szerepet töltenek be a felhők a Föld önszabályozásában.

Az államtitkár megköszönte az OMSZ munkatársainak, hogy igyekeznek minél pontosabban előrejelezni az időjárást, és ezzel megkönnyítik az emberek életét.

A világnap alkalmából a rendezvényen átadják a Schenzl Guidó-díjat, a Pro Meteorológia emlékplakettet, a Dévényi Dezső Numerikus Prognosztikai Emlékérmet, valamint miniszteri elismerő okleveleket. Köszöntik az Országos Meteorológiai Szolgálat legkiválóbb társadalmi észlelőit, akik évtizedek óta lelkesen és precízen végzik megfigyeléseiket, és kiosztják az "Év MET-ÉSZ észlelője" címet is.

A meteorológiai világnapot 1960 óta tartják meg annak emlékére, hogy 1950. március 23-án lépett életbe a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization - WMO) alapokmánya. A WMO az ENSZ szakosított szervezete, amelyben a több mint 180 tagország kormányszinten képviselteti magát. Célja, hogy elősegítse a meteorológia felhasználását a legkülönbözőbb területeken, összehangolja a tagországok kutatásait, segítse a képzést.
- MTI -
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - meteorológiai világnap, felhők, téma
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2017-03-23 13:53:02
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü